NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

azi-va-fi-lansat-cel-mai-mare-telescop-spatial-din-istorie

Azi va fi lansat cel mai mare telescop spaţial din istorie

Cel mai mare telescop spaţial construit vreodată este pe cale să fie lansat pe orbită şi să ne dezvăluie misterele universului.

Telescopul spațial James Webb, succesor al telescopului Hubble, va fi lansat în ziua de Crăciun, la ora 12.20 GMT, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză, anunţă presa internaţională.

Un proiect în valoare de 10 miliarde de dolari, telescopul numit după cel care a fost administratorul NASA în timpul programului Apollo este rezultatul unor eforturi deşfăşurate pe parcursul a trei decenii şi al unui parteneriat între NASA, Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială a Canadei.

Scopul lui va fi acela de a privi în urmă cu peste 13 miliarde de ani pentru a vedea cum s-au format primele stele şi galaxii din univers, dar şi de a analiza atmosfera unor planete îndepărtate în căutarea unor indicii care să semnaleze prezenţa vieţii.

Lansarea va fi una încărcată de emoţii, întrucât, pentru a ajunge în spaţiu, telescopul va trebui să supravieţuiască unei ascensiuni de 27 de minute având la bază o explozie controlată, după care va trebui să treacă cu succes printr-o serie de transformări pentru a putea funcţiona corespunzător.

Lansarea poate fi urmărită live aici.

“Webb este o misiune extraordinară. Este un excelent exemplu de ce putem realiza atunci când ne stabilim ţeluri ambiţioase. Am ştiut întotdeauna că acest proiect va fi un efort riscant, dar, atunci când aştepţi o recompensă mare, trebuie să îţi asumi de obicei un risc mare”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

După lansarea de sâmbătă, o antenă terestră din Malindi, Kenya, ar urma să primească un semnal care să confirme că telescopul James Webb a ajuns cu bine în spaţiu. Telescopul va purcede apoi spre staţia sa de observare, aflată la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, unde ar trebui să ajungă peste o lună.

Cum va “privi” telescopul spațial James Webb înapoi în timp:

C.S.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇

Articolele zilei pe spotmedia.ro