NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

la-aur,-nu-demonstratiile-impotriva-mastii-si-vaccinului-sunt-problema,-ci-extremismul-si-violenta-(spotmedia)

La AUR, nu demonstraţiile împotriva măștii și vaccinului sunt problema, ci extremismul și violența (SpotMedia)

Demonstrație AUR

În ziua în care de decenii comemorăm eroii din decembrie 1989, căzuți pentru libertate și democrație, AUR a organizat un protest la adresa certificatului verde, minând eforturile majorității de a pregăti apărarea în fața unui nou val pandemic.

George Simion, liderul formațiunii, a spus că nu se simte responsabil pentru cei care se îmbolnăvesc și mor în urma infectărilor cu Covid-19.Participanții la protest au purtat icoane, pancarte „dacopate” în care Zamolxis s-a transformat din zeu în „învățător” european.Susținătorii AUR au încercat să intre în Parlament și au vandalizat câteva mașini, profitând de pasivitatea forțelor de ordine.Problema noii formațiuni nu e că militează împotriva măștii și a vaccinului, ci faptul că promovează violența și extremismul politic.Popularitatea AUR e generată de teama și nehotărârea celor aflați la guvernare.Îți recomandăm:George Simion trollat pe propriul cont de Facebook de RO Vaccinare

Zamolxis, un zeu la care Herodot face referire într-o lucrare a sa din anii 93-96 B.C., luând peste picior obiceiul geților de a sacrifica vieți în numele lui, a devenit un simbol al protestelor AUR, care au culminat cu un asalt asupra Parlamentului.Din păcate, mitingul care a înspăimântat o parte a opiniei publice, dar a încântat o alta, s-a petrecut într-o zi în care eram obișnuiți de decenii să cinstim eroii căzuți în decembrie 1989 pentru libertate și democrație.

În 32 de ani, lumea s-a schimbat și asistăm la revenirea în forță a extremismului în politica românească.

Defilând cu simboluri naționale, multe steaguri, cultivând un discurs populist și conspiraționist, AUR a folosit criza pandemică și criza de autoritate a statului pentru a ajunge în Parlament.

Este o formațiune aflată în luptă cu masca de protecție, cu vaccinul și cu toate măsurile care-i protejează pe oameni, în condițiile în care până acum au murit peste 58.000 de români în urma infectării.

Viețile tuturor au fost date peste cap, dar nimic nu justifică profitul politic bazat pe suferință și boală. Solidaritatea națională a dispărut încă din timpul stării de urgență și de atunci atmosfera s-a tot degradat.

Pandemia a schimbat lumea pentru totdeauna. Iar dificultățile întâmpinate de autorități și de experți în confruntarea cu virusul, zi după zi, erodează instituții, încrederea și afectează libertatea și drepturile fundamentale.Demonstrație AUR – Susținător AUR care poartă o pancartă în care Zamolxis a devenit simbol european – Foto: Octav Ganea/Inquam PhotosE o diferență mare între cetățenii din vestul Europei și cei din Est în privința raportării la restricțiile pandemice.

Peste tot sunt proteste la adresa măsurilor impuse de guverne. Dar rata celor care s-au vaccinat în Occident e cu mult mai ridicată decât în țările fost comuniste. Acest fapt arătând o mai bună înțelegere a fenomenului și o mult mai mare încredere în autorități din partea cetățenilor statelor occidentale.

În România, protestele antivaccinare și antimască au avut mereu o conotație politică. Liderii AUR și susținătorii acestui partid au fost mereu în spatele acestora, iar noua formațiune a întreținut tensiunea socială.

Îți recomandăm:AUR își bate pur și simplu joc de prostia celor care semnează pentru suspendarea președintelui Iohannis

AUR e o amenințare pentru democrație din cauza violenței de limbaj, a agresivității, a populismului și naționalismului.Are o mai mică importanță faptul că reprezentanții acestui partid nu se vaccinează sau nu sunt de acord cu asta. Pluralismul politic este o condiție a democrației.

Limitarea influenței acestui partid extremist e responsabilitatea cetățenilor, a celor care înțeleg cât de importante sunt valorile democratice, chiar dacă sunt nemulțumiți de cei care guvernează.

Cei care se așteaptă ca AUR să dispară de la sine sau să vină cineva din afară și să rezolve problema așteaptă degeaba. Cu voturi a intrat în Legislativ, doar lipsa lor îi poate scoate de acolo.

Protestul de azi şi intrarea în forță în curtea Parlamentului nu au reprezentat o criză importantă. Nici nu a fost vorba de vreo amenințare la adresa stabilității. Dar a arătat cât de ușor poate degenera un protest și cât de repede se poate ajunge la violență într-un context social tensionat.

În opinia mea, George Simion, liderul AUR, joacă o carte politică riscantă. Pariul său împotriva certificatului antiCovid se poate transforma, în decurs de câteva săptămâni, într-o capcană.Blocarea prin proteste de stradă a acestui document va lăsa autoritățile fără pârghii de protejare a populației în fața valului cinci de pandemie.

Demonstrație AUR – George Simion, liderul AUR, a condus protestele din fața Parlamentului la adresa certificatului verde – Foto: George Călin/Inquam PhotosNimeni nu știe cât de grav va fi, dar o serie de experți și-au arătat îngrijorarea. Dacă vor muri din nou mii de oameni, va exista și o responsabilitate politică. Exact cum a fost și până acum.

În fața tuturor întrebărilor legate de răspunderea pentru siguranța cetățenilor, Simion a spus că nu are niciuna și că “vinovat e Iohannis”. Dar situația e mult mai complicată atât pentru președinte, cât și pentru liderul AUR. Pe de altă parte, trebuie spus că tot acest amestec de simboluri religioase, naționalism și teorii fantasmagorice nu a apărut din cauza pandemiei.

De trei decenii, poate chiar mai mult, înainte de Revoluție, acest “excepționalism românesc” își făcuse loc în societate. El a fost încurajat chiar de comuniști și de Securitate pentru a da un scop dictaturii.

Suferința, frigul, foamea, izolarea nu erau importante. România avea un destin, iar românii erau harnici, primitori și generoși, dar ghinioniști și neînțeleși.

Ne confruntăm mai degrabă cu neputința unor lideri aleși și desemnați de a răspunde la o mare provocare. În niciun caz cu dictatura.

Autor: Emilian Isăilă (SpotMedia)

Îți recomandăm:Atacurile la persoană devin tot mai violente, etichetele tot mai infame, judecățile tot mai agresive

Demonstrație AUR

Project-E

Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești