NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

talibanii,-o-noua-masura-impotriva-femeilor.-nu-mai-au-voie-sa-calatoreasca-fara-sa-fie-insotite-de-un-barbat-din-familie

Talibanii, o noua masura impotriva femeilor. Nu mai au voie sa calatoreasca fara sa fie insotite de un barbat din familie

Femeile afgane care doresc sa calatoreasca pe distante lungi vor trebui sa fie insotite de un barbat din familia lor, au anuntat talibanii duminica, un nou semn al inaspririi regimului in ciuda promisiunilor sale initiale.

Recomandarea, emisa de Ministerul pentru Promovarea Virtutii si Prevenirea Viciilor si care a circulat pe retelele de socializare, le cere, de asemenea, soferilor sa nu accepte femei in vehiculele lor decat daca acestea poarta „valul islamic”.

„Femeile care calatoresc mai mult de 72 de kilometri (45 de mile) nu pot face calatoria decat daca sunt insotite de un membru apropiat al familiei”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului, Sadeq Akif Muhajir, precizand ca insotitorul trebuie sa fie un barbat.

Directiva vine la cateva saptamani dupa ce ministerul a cerut posturilor de televiziune afgane sa nu mai difuzeze telenovele si seriale sentimentale in care joaca femei si sa se asigure ca jurnalistele poarta valul islamic pe ecran.

Talibanii nu precizeaza ce inteleg ei prin „val islamic”, daca este vorba de un simplu val, purtat deja de majoritatea femeilor afgane, sau de un val mai acoperitor.

De la venirea la putere in august, acestia au impus diverse restrictii femeilor si fetelor, in ciuda promisiunilor initiale ca regimul lor va fi mai putin strict decat in timpul primei lor domnii (1996-2001).

In mai multe provincii, autoritatile locale au fost de acord sa redeschida scolile pentru fete, chiar daca multe fete din intreaga tara nu pot inca sa le frecventeze.

La inceputul lunii decembrie, un decret in numele liderului suprem al miscarii a cerut guvernului sa aplice drepturile femeilor, dar decretul nu a mentionat dreptul la educatie.

Activistii spera ca eforturile talibanilor de a obtine recunoasterea internationala si de a primi din nou ajutorul atat de necesar pentru aceasta tara – una dintre cele mai sarace din lume – ii vor determina sa accepte concesii.

In timpul primei lor domnii, talibanii au facut obligatorie pentru femei purtarea burqa (voal care acopera tot corpul si toata fata). Ele nu puteau parasi locuintele decat insotite de un barbat si nu aveau voie sa munceasca sau sa studieze.

Mai mult despre: talibani femei

Comentarii: