NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

rasplata-din-partea-rusiei?-un-fost-premier-al-frantei-a-devenit-director-in-cadrul-gigantului-rus-petrochimic-sibur

Rasplata din partea Rusiei? Un fost premier al Frantei a devenit director in cadrul gigantului rus petrochimic Sibur

Fostul premier francez Francois Fillon s-a alaturat recent consiliului director al gigantului rus petrochimic Sibur, potrivit listei actualizate a consiliului, informeaza Politico.

Politicianul francez a candidat pentru functia de presedinte al Frantei in 2017, dupa ce a fost premier in timpul mandatului de presedinte al lui Nicolas Sarkozy. Fillon s-a alaturat companiei rusesti pe 17 decembrie, ca „director independent”.

Grupul este prezidat de oligarhii rusi Leonid Michelson si Ghenadi Timcenco. Timcenco este o cunostinta mai veche a presedintelui rus Vladimir Putin ale carui activitati in sectorul energiei „au fost legate direct de Putin” de catre Trezoreria SUA in 2014. Chiril Samalov, fostul ginere al lui Putin, este actionar la companie. In 2013, a cumparat cu 100 de dolari o participatie de 3,8% care era estimata la 380 de milioane de dolari, potrivit unei investigatii a IStories.

La sfarsitul lui iunie, Fillon a fost nominalizat de guvernul rus in consiliul de administratie al companiei petroliere de stat Zaroubejneft si lucreaza drept consultant prin firma sa Apteras.

Fillon a fost condamnat in iunie 2020 la cinci ani de inchisoare intr-un caz de angajari fictive care a deturnat campania sa la prezidentiale din 2017. El a facut apel la sentinta, iar Curtea de Apel de la Paris a declarat ca va emite decizia in mai 2022.

Alti fosti oficiali de rang inalt europeni care s-au alaturat consiliilor de conducere ale grupurilor petroliere rusesti in anii recenti sunt fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl in iunie 2021 si fostul cancelar german Gerhard Schroder in 2017.

Mai mult despre: Francois Fillon

Comentarii: