NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

slugarnicie-fata-de-china-nicaragua-a-confiscat-proprietatile-taiwanului-si-le-a-dat-beijingului.-reactie-dura-a-taipeiului:-„comportament-josnic”

Slugarnicie fata de China. Nicaragua a confiscat proprietatile Taiwanului si le-a dat Beijingului. Reactie dura a Taipeiului: „Comportament josnic”

Mara Popescu | 27 decembrie 2021

externe

Guvernul taiwanez a protestat public, luni, fata de o decizie a guvernului din Nicaragua de a confisca bunurile pe care Taiwanul le detinea anterior in aceasta tara din America Centrala si de a le preda Chinei, dupa ce Nicaragua si Taiwan au incheiat relatiile diplomatice la inceputul acestei luni.

Protestul a fost emis dupa ce mass-media din Nicaragua a facut publica o declaratie emisa de Procuratura Generala, in care guvernul si-a anuntat intentia de a confisca toate fostele active ale Taiwanului in aceasta tara, care fusesera predate Bisericii Catolice din Nicaragua inainte de a parasi tara, in urma ruperii legaturilor oficiale la 10 decembrie.

Intrucat Nicaragua recunoaste ca exista doar „o singura China” in lume si ca aceasta este reprezentata de Beijing si nu de Taipei, Procuratura Generala a declarat ca proprietatile Taiwanului apartin acum Republicii Populare Chineze (RPC), a anuntat luni presa din Nicaragua, citata de Focus Taiwan.

In replica, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan (MOFA) a depus un protest ferm si a condamnat administratia Daniel Ortega pentru confiscarea bunurilor pe care le predase Arhiepiscopiei din Managua.

Citand articolul 45 din Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, MOFA a declarat intr-un comunicat de presa ca Nicaragua este obligata sa „respecte si sa protejeze sediul misiunii, impreuna cu bunurile si arhivele sale”, dupa ce a rupt relatiile diplomatice cu Taiwanul.

Confiscarea si transferul „ilegal” de catre Nicaragua a fostelor bunuri ale Taiwanului catre RPC este „inacceptabila”, a adaugat acesta.

Potrivit MOFA, Taiwanul si-a transferat bunurile catre Biserica Catolica din Nicaragua deoarece guvernul Ortega a stabilit un termen de doua saptamani pentru ca tot personalul taiwanez de la ambasada si misiunea sa tehnica din tara sa plece inainte de 23 decembrie.

O astfel de cerinta era nerezonabila, deoarece este obisnuit ca tarile sa aiba nevoie de cel putin o luna pentru a-si rechema personalul respectiv in urma ruperii relatiilor diplomatice, a declarat MOFA.

Termenul de doua saptamani acordat Taiwanului a oferit prea putin timp pentru a se pregati pentru inchiderea ambasadei si a misiunii sale tehnice inainte de a pleca, potrivit comunicatului de presa al MOFA.

Pentru a se asigura ca bunurile sale vor fi ingrijite in mod corespunzator, ambasada Taiwanului a decis sa vanda proprietatea sa Arhiepiscopiei din Managua, pentru suma simbolica de 1 dolar american, se mentioneaza in comunicat.

Ambele parti au parafat contractul de transfer de proprietate, la care a asistat un avocat local, la 22 decembrie, Biserica Catolica din Nicaragua.

MOFA a cerut comunitatii internationale sa se alature Taiwanului in condamnarea comportamentului „josnic” al Nicaraguei si al Chinei, indemnand in acelasi timp toate partile sa ajute Biserica Catolica din Nicaragua sa lupte pentru dreptul sau legal de proprietate asupra bunurilor.

Mai mult despre: china taiwan, nicaragua taiwan

Comentarii: