NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

sute-de-angajati-ai-municipalitatii-din-istanbul,-condusa-de-opozitie,-investigati-pentru-posibile-legaturi-cu-grupari-militante

Sute de angajaţi ai municipalităţii din Istanbul, condusă de opoziţie, investigaţi pentru posibile legături cu grupări militante

Turcia a lansat o investigaţie asupra a sute de angajaţi ai municipalităţii din Istanbul, condusă de opoziţie, care sunt acuzaţi de legături cu grupări militante, atragând luni critici acerbe din partea primarului oraşului cu privire la gestionarea anchetei, transmite News.ro, care citează Reuters.

Primarul Ekrem Imamoglu este din principala firmaţiune de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP) şi este văzut ca un potenţial contracandidat al preşedintelui Tayyip Erdogan.

De la lovitura de stat eşuată din 2016, Turcia a investigat şi judecat zeci de mii de oameni acuzaţi de legături cu militanţii, într-o represiune despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că a fost folosită ca pretext pentru a înlătura disidenţa.

Guvernul a spus că acţiunile sale sunt necesare având în vedere gravitatea ameninţărilor cu care se confruntă Turcia.

Ministerul de Interne a anunţat duminică pe Twitter că a început o anchetă asupra a 455 de persoane care lucrează la municipalitate şi la companii afiliate, acuzate de legături cu militanţii kurzi, împreună cu peste 100 despre care se presupune că ar avea legătură cu grupuri de stânga şi alte grupuri.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat că ancheta nu a fost îndreptată către consiliul orăşenesc.

„Problema noastră nu are legătură cu municipalitatea nimănui. Problema noastră este lupta împotriva terorii şi trebuie să ţinem Turcia în alertă”, a declarat Soylu reporterilor.

El a spus că cei vizaţi sunt ”nu doar cei care curăţă şi mătură străzile”, ci ar putea include şi pe unii în posturi de conducere.

Imamoglu a criticat declaraţia ministerului, făcută prin Twitter, spunând că sugerează că cei care urmează să fie investigaţi au fost deja judecaţi.

”Daţi un număr (de suspecţi) şi faceţi o analiză şi apoi deschideţi o anchetă”, a spus Imamoglu în comentarii adresate reporterilor.

„Ce fel de anchetă este? Dacă aţi ajuns la o decizie, atunci duceţi-i de ureche la închisoare.”

El a spus că ministerul nu a furnizat informaţii cu privire la cei cercetaţi, la două săptămâni după ce Soylu s-a referit pentru prima dată la aceştia, adăugând că procedurile municipalităţii pentru angajarea personalului includ verificarea dacă solicitanţii au antecedente penale.

Sondajele de opinie arată că rata de aprobare al lui Erdogan a atins un minim din ultimii şase ani şi că el ar putea pierde în faţa potenţialilor rivali prezidenţiali la alegerile programate pentru 2023.

Imamoglu a preluat mandatul în 2019, după ce l-a învins pe candidatul partidului de guvernământ AK al lui Erdogan. Deşi a fost prezentat ca un potenţial contracandidat, el a declarat luna aceasta, pentru Reuters, că singurul său obiectiv este să-şi facă meseria de primar.