NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

un-sahist-de-17-ani-din-uzbekistan-l-a-detronat-pe-magnus-carlsen-si-a-devenit-campion-mondial

Un șahist de 17 ani din Uzbekistan l-a detronat pe Magnus Carlsen și a devenit campion mondial

Tânărul șahist Nodirbek Abdusattorov, de doar 17 ani, din Uzbekistan, a devenit marți seara noul campion mondial la șah rapid, după ce l-a detronat pe marele norvegian Magnus Carlsen, fostul campion al ultimelor ediții.

Jucătorul din fosta țară sovietică a câștigat medalia de aur după ce a trecut la meciurile de baraj (sau tiebreak) de rusul Ian Nepomniachtchi. El a intrat în posesia unui premiu consistent, de 60.000 de dolari, la finele competiției din Polonia, de la Varșovia.

Abdusattorov a pierdut un singur meci din 13 runde în total, în fața ucraineanului Anton Korobov, bifând și alte cinci remize, totalizând 9,5 puncte.

A câștigat de 7 ori, inclusiv în partida pe care a disputat-o cu campionul mondial la șah clasic în exercițiu, nordicul Magnus Carlsen.

The 3rd day of the #rapidblitz was exhilarating.

🏆The World Rapid Championship ended with a spectacular victory for Nordibek Abdusattorov, who defeated Ian Nepomniachtchi in a play-off.

🏆Alexandra Kosteniuk won her first Women’s World Rapid Championship. pic.twitter.com/Mytb4RZj91

— International Chess Federation (@FIDE_chess) December 28, 2021 Carlsen era, până marți seara, deținătorul celor 3 mari titluri mondiale în șah, la categoriile clasic, rapid (15 minute plus un timp adițional de 10 secunde per mutare) și blitz. Competiția de blitz (cu 3 minute pe ceas pentru fiecare competitor) urmează să înceapă de pe 29 decembrie.

La categoria feminin, titlul mondial la șah rapid a fost câștigat de Aleksandra Kosteniuk din Rusia, 37 de ani, din Perm.

Cei doi români aflați în concurs, Mircea Pârligras și Mihnea Costachi s-au clasat pe locurile 85 și 105 din 150 de competitori.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇

Articolele zilei pe spotmedia.ro