NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

catalin-drula:-guvernul-ciuca-a-adoptat-un-plan-in-care-scrie-cum-va-ingropa-calea-ferata

Cătălin Drulă: Guvernul Ciucă a adoptat un plan în care scrie cum va îngropa calea ferată

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a transmis, joi, pe Facebook, că Guvernul a adoptat un plan de acțiune pentru infrastructura feroviară în care „doar 6% (0,37 miliarde de lei din 6,2 miliarde de lei) din fondurile necesare în următorii 4 ani pentru reînnoirea căii ferate vor fi alocate”. Acesta spune că reînnoirea căii ferate este cea mai importantă operațiune conform Strategiei feroviare a României pe 2021-2025.

Redăm declarațiile lui Cătălin Drulă:„Guvernul Ciucă a adoptat astăzi un plan de acțiune pentru infrastructură feroviară în care scrie negru pe alb cum va îngropa calea ferată în următorii ani.

Conform acestui document oficial, doar 6% (0,37 mld din 6,2 mld) din fondurile necesare în următorii 4 ani pentru reînnoirea căii ferate vor fi alocate! (Tabelul 6 atașat din Planul de acțiune).

Reînnoirea este operațiunea de înlocuire a cadrului piatră spartă – traverse – prinderi – șină + macazuri (aparate de cale) și conform Strategiei feroviare a României pe 2021-2025 este cea mai importantă operațiune pentru revitalizarea căii ferate.

Îți recomandăm:Cătălin Drulă apel ferm pentru Sorin Grindeanu: „Puneți presiune, băgați cărbuni!”

În 2021, am investit un record de 200 de milioane de lei în reînnoiri. Adică mai mult decât în toată perioada 2017-2020 însumat. Asta înseamnă aproape 100km de cale ferată pe care viteza a fost adusă la standardul constructiv.

Un astfel de exemplu, este Buzău-Făurei, 40 km pe care cu ~12 mil € în 6 luni a fost ridicată viteza de la 30km/h la 120km/h pe unul din fire. Ei bine, exact acest sector este prins pentru reînnoire cu o valoare mincinoasă în Planul de acțiune adoptat astăzi: 190 milioane euro. În condițiile în care în 2021, am făcut jumătate din lucrare (un fir din două) cu 12 mil euro! În mod normal în 2022 lucrarea ar trebui continuată și finalizat și firul II, dar în Planul adoptat astăzi această reînnoire este trecută cu termen „după 2027”.

Îți recomandăm:Un comentariu ironic al primarului Clotilde Armand pe pagina lui Sorin Grindeanu primește mii de aprecieri

Am prins fonduri în PNRR pentru Reînnoire (spre exemplu, pe București-Pitești), dar proiectele bat pasul pe loc după ce-am plecat de la minister. Conform Strategiei pentru infrastructură feroviară, în 2021 ținta era de 70km și am depășit-o: 100km după cum spuneam.Pentru 2022, ținta este de 150km, dar pare cu noua conducere a ministerului, văzând documentele oficiale și lipsa de acțiune, că e deja în pericol.

Pentru 2023, ținta este de 250km, iar pentru 2024, de 375km, iar spre sfârșitul deceniului am ajunge la 700km/an.

E nevoie de această creștere pentru a duce calea ferată într-o zonă de decență, dar noile intenții strategice ale ministerului Transporturilor ne prăbușesc speranța. Oare dl. Grindeanu știe că a inițiat un document care prevede că doar 6% din fondurile necesare vor fi alocate?”

Îți recomandăm:Cătălin Drulă: „Tocmai a fost votat în parlament bugetul discriminării. S-au crezut și alții stăpâni pe veci în politică și cu astfel de gesturi le-a început sfârșitul”

Cătălin Drulă cale ferată

Project-E

Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești