NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

xi-jinping-forteaza-„reunificarea”-chinei-cu-taiwanul.-discurs-la-sfarsit-de-an,-sustine-ca-taiwanezii-ard-de-nerabdare-sa-faca-parte-din-china-comunista

Xi Jinping forteaza „reunificarea” Chinei cu Taiwanul. Discurs la sfarsit de an, sustine ca taiwanezii ard de nerabdare sa faca parte din China comunista

Presedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, in discursul de sfarsit de an, ca reunificarea completa a patriei este o aspiratie impartasita de oamenii de pe ambele parti ale Stramtorii Taiwan, relateaza Xinhua si EFE, citate de Agerpres.

Xi a trecut in revista unele dintre cele mai importante evenimente ale anului in China, inclusiv evenimentele, prezidate de el, pentru aniversarea a 100 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Chinez, in iulie anul trecut: „Am fost la Tiananmen dupa o calatorie istorica agitata”, a declarat Xi, care a promis eforturi pentru a-i face pe comunistii chinezi „sa tina pasul cu vremurile”, citeaza EFE.

Dupa un an in care controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice a fost intarit, Xi a dat asigurari ca ”patria mama a fost intotdeauna preocupata de prosperitatea Hong Kong-ului si Macao”, unde, ”datorita eforturilor”, sistemul ”o tara, doua sisteme” poate ”fi stabil”.

Presedintele chinez, care s-a descris in discurs ca „provenind din mediul rural” si avand „experienta saraciei”, a amintit realizarile declarate ale campaniei impotriva saraciei extreme in China, desi a dat asigurari ca „mai este inca un drum lung de parcurs”.

Xi s-a referit, de asemenea, la armata si la politie si la activitatea lor de salvare a oamenilor in caz de dezastre, in special la inundatiile din vara acestui an din provincia Henan din centrul Chinei, care s-au soldat cu peste 300 de morti.

Presedintele chinez, care nu a parasit tara de aproape doi ani, a precizat ca in timpul intalnirilor sale prin videoconferinta cu liderii straini a primit ”laude” pentru contributia Chinei la lupta impotriva pandemiei, mentionand ca tara a furnizat „2 miliarde de doze de vaccinuri catre peste 120 de tari si organizatii internationale”.

De asemenea, el a asigurat ca tara este ”pregatita” sa gazduiasca Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, care vor incepe in februarie in capitala chineza si al caror boicot diplomatic a fost anuntat de tari precum Statele Unite.

Xi Jinping se confrunta cu un an 2022 plin de provocari, printre care se numara gestionarea recesiunii economice a Chinei si gazduirea in toamna acel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care ar putea incepe un al treilea mandat la putere, lucru nemaiintalnit in ultimele decenii pentru predecesorii sai, potrivit EFE.

Mai mult despre: china taiwan, xi jinping

Comentarii: