NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

specialistul-rafila-se-plange-ca-psd-ul-nu-l-asculta:-„cu-cat-intarzie-adoptarea-certificatului-verde,-eficacitatea-lui-devine-tot-mai-putin-relevanta”

Specialistul Rafila se plange ca PSD-ul nu-l asculta: „Cu cat intarzie adoptarea certificatului verde, eficacitatea lui devine tot mai putin relevanta”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila (PSD), a afirmat, luni seara, ca ar fi trebuit sa existe un instrument care sa isi poata face efectul atunci cand se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectare cu coronavirus. ”Cu cat intarzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur ca si eficacitatea lui devine tot mai putin relevanta”, a declarat Rafila. Certificatul verde, impopular pentru o mare parte dintre romani, a fost blocat din ratiuni politice de PSD sub pretextul ca ar fi neconstitutional.

„In legatura cu certificatul verde, stiti bine ca este atributul Parlamentului sa ia o decizie. Exista un proiect de lege depus in Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar in momentul de fata se gaseste in Camera Deputatilor. Probabil exista un blocaj la nivel legislativ si sigur atunci cand a existat o propunere tehnica din partea Ministerului Sanatati, a INSP, ea ar fi trebuit sa fie sau nu imbratisata, incat sa isi poata face efectul atunci cand se inregistreaza o crestere care ar putea sa sugereze un val pandemic important. Cu cat intarzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur ca si eficacitatea lui devine tot mai putin relevanta”, a declarat, luni seara, la Antena 3, Alexandru Rafila, citat de news.ro.

Acesta a precizat ca autoritatile monitorizeaza situatia.

”Ramane sa vedem daca acest trend crescator se confirma, daca se va accelera transmiterea si, atunci, sigur, ca trebuie sa gasim si solutii la situatia de fapt”, a mai declarat ministrul.

Intrebat despre renuntarea la certificatul verde profesional in Romania, ministrul a declarat: „Nu stiu sa va spun in acest moment, probabil ca saptamanile urmatoare vor fi hotaratoare si vom avea un raspuns legat de acest certificat (…) Cu cat se introduce mai tarziu in evolutia unui val pandemic, cu atat utilitatea lui scade”.

Totodata, ministrul a precizat ca se asteapta ca in valul 5 sa avem o dublare a numarului de cazuri de infectare.

”In valul 4 am avut circa 400.000 de imbolnaviri confirmate, prin diagnostic. Cate imbolnaviri vom avea in valul 5 ramane de vazut – noi estimam probabil o dublare a numarului de cazuri in acest val”, a mai afirmat ministrul.

Reamintim ca Marcel Ciolacu si liderii PSD au repetat de sute de ori, inainte sa intre la guvernare, ca „specialistii trebuie ascultati, iar politicienii sa taca”.

Mai mult despre: alexandru rafila, marcel ciolacu

Comentarii: