NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

albinele,-arma-de-atac-impotriva-„testoaselor”-la-proteste.-7-politisti-au-fost-intepati-la-un-protest-in-chile-–-video

Albinele, arma de atac impotriva „testoaselor” la proteste. 7 politisti au fost intepati la un protest in Chile – Video

Mara Popescu | 4 ianuarie 2022

externe

Patru apicultori au fost retinuti dupa ce au protestat luni in fata palatului prezidential chilian din Santiago, iar sapte politisti au fost intepati in timpul demonstratiilor, anunta CNN.

Productia de miere a fost afectata de o seceta de lunga durata in Chile, care a distrus  sursele de hrana ale albinelor, cum ar fi florile si culturile. Desi seceta nu este neobisnuita in Chile, actuala mega-seceta persista din 2010, iar schimbarile climatice sunt cel putin partial de vina, spun oamenii de stiinta.

Apicultorii doresc o reforma guvernamentala pentru a imbunatati preturile la miere sau pentru a oferi subventii producatorilor de miere. Ei au cerut sa se intalneasca cu presedintele Sebastian Pinera.

Apicultorii au asezat pe bulevardul din fata palatului circa 60 de stupi, care contineau aproximativ 10.000 de albine.

Unul dintre apicultori, Jose Iturra, a declarat reporterilor locali ca seceta din comuna Colina, la nord de Santiago, a ucis populatia de albine locala.

„Albinele sunt pe moarte”, a spus Iturra. „Nu ar mai exista viata daca albinele ar muri. Asta am vrut sa subliniem prin aceasta demonstratie”.

Un reprezentant al Ministerului Agriculturii din regiunea Santiago a declarat ca agentia este, de asemenea, ingrijorata de efectul pe care seceta il are asupra albinelor. Guvernul ofera ajutor de luni de zile pentru 20 de comunitati care se confrunta cu o penurie severa de apa, a declarat reporterilor Omar Guzman, secretarul regional pentru agricultura.

Unii trecatori au fost alarmati de riscul pe care albinele il reprezinta pentru public. „Este periculos pentru persoanele care sunt alergice (la albine), deoarece acestea pot provoca moartea”, a declarat un localnic.

Sapte ofiteri ai politiei nationale, numiti Carabiniers, au fost intepati in timp ce incercau sa ii aresteze pe apicultori si sa mute stupii de pe strada si au fost dusi la spital, au declarat reprezentantii politiei,.

Secetele si cresterea temperaturilor cauzate de schimbarile climatice au afectat populatiile de albine din intreaga lume. Un studiu publicat in 2020 in revista Science a constatat ca populatiile au scazut cu aproximativ 50% in America de Nord si cu 17% in Europa intr-o singura generatie.

Mai mult despre: albine politisti, protest chile

Comentarii: