NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

rasplata-psd.-un-judecator-care-i-a-atacat-violent-pe-magistratii-protestatari-din-2019-a-devenit-secretar-de-stat-la-justitie

Rasplata PSD. Un judecator care i-a atacat violent pe magistratii protestatari din 2019 a devenit secretar de stat la Justitie

Fostul presedinte al Tribunalului Arad, Otto Szep, a fost numit secretar de stat in Ministerul Justitiei, fiind propus de PSD Arad dupa ce s-a inscris in organizatia judeteana.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de PSD Arad, fostul presedinte al Tribunalului „s-a alaturat de curand echipei PSD Arad, principalul criteriu care a stat la baza nominalizarii fiind cota sa inalta de profesionalism”.

El a fost propus „pentru a reprezenta organizatia si Aradul in Guvernul Romaniei” de catre presedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

„A fost indiscutabil unul dintre cei mai vizibili conducatori al instantei aradene, in perioada cat s-a aflat la conducerea ei a reusit sa propuna si sa deruleze investitii care au modernizat esential structura interioara a cladirii si a girat implementarea la nivel local mai intai, apoi la nivel national, aplicatii IT esentiale pentru modernizarea instantelor din Romania”, se arata in comunicatul transmis de PSD Arad.

Sandor Otto Szep se numara printre magistratii rosii are, in martie 2019, au cerut CSM sa ii pedepseasca pe magistratii care protestau fata de masacrarea legilor justitiei in Parlament de catre PSD-Dragnea. Judecatorii rosii cereau sa se restabileasca ”autoritatea si prestigiul de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor, prin stoparea actiunilor ce exced rolului si statutului judecatorilor si sa restabileasca, de urgenta, cadrul si limitele in care judecatorii se pot manifesta la nivel de mesaj public si implicare revendicativa”.

Magistratii rosii l-au atacat si pe judecatorul Cristi Danilet: ”Indemnul la forme radicale de protest, suspendarea activitatii firesti a instantelor, instigarea la miscari de strada, dezinformarile constante, rostogolirea intentionata a unor neadevaruri nu au niciun fel de legatura cu activitatea si statutul de judecator”.

Szep Otto Sandor a fost primul pe lista semnatarilor.

Scrisoarea integrala a magistratilor rosii din 2019Ca urmare a evolutiilor din ultima perioada a manifestarilor publice ale judecatorilor, dar si a actiunilor generate individual de unii judecatori, prin care se lanseaza indemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de actiuni ale judecatorilor in spatiul public si in relatia cu diferite organism nationale si/sau europene,

Subsemnatii, in calitate de presedinti si vicepresedinti ai tribunalelor din Romania, in exercitarea responsabilitatilor proprii conferite de art. 46 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea promovarii si asigurarii principiilor constitutionale privind independenta judecatorilor, respectarea legii, respectarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, de garant al independentei justitiei si de reprezentant pe plan national si international al autoritatii judecatoresti si al corpului magistratilor, intelegem sa adresam urmatorul

APEL

Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

pentru ca, in virtutea atributiilor constitutionale si legale pe care le are, sa restabileasca, de urgenta, cadrul si limitele in care judecatorii se pot manifesta la nivel de mesaj public si implicare revendicativa, in conditiile in care in tara noastra exista institutia constitutionala reprezentativa a Consiliului Superior al Magistraturii, alcatuita din judecatori si procurori alesi prin vot de intregul sistem judiciar, organism care are atributia legala de a coopera cu celelalte institutii, dar si cu institutii ale sistemelor judiciare din alte state.

(i) Pe fondul procesului legislativ de modificare a legilor justitiei, inscriindu-se intr-o tendinta oarecum fireasca, generata de schimbari uneori de substanta, pe care legiuitorul le-a adus acestor legi, sistemul judiciar a cunoscut mai multe framantari cu privire la statutul si cariera judecatorilorsi procurorilor, pe care, insa, Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de unic garant al independentei justitiei, le-a preluat si gestionat in relatia cu celelalte puteri ale statului.

Precizam, in acest context, ca modificari de esenta precum separarea carierei judecatorilor de cea a procurorilor ori reasezarea unor institutii din cadrul sistemului judiciar in matca lor fireasca au reprezentat solicitari constante ale intregului corp de judecatori, fiind in cele din urma preluate de legiuitor, prin intermediul CSM si transformate in lege.

Cu toate acestea, se constata ca, ultima perioada de timp este marcata de o evolutie ingrijoratoare si neadecvata cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecatori, care aduce grave prejudicii de imagine justitiei in ansamblul sau, acreditand in randul opiniei publice ideea unei justitii care nu mai poate ramane impartiala.

Astfel, indemnul la forme radicale de protest, suspendarea activitatii firesti a instantelor, instigarea la miscari de strada, dezinformarile constante, rostogolirea intentionata a unor neadevaruri nu au niciun fel de legatura cu activitatea si statutul de judecator.

Judecatorul trebuie sa ramana nepartinitor si sa fie capabil sa faca aprecieri obiective si impatiale in cauzele cu care este sau poate fi investit in viitor.

Coborarea judecatorului in agora si participarea acestuia la adunari publice in care exista riscul deja dovedit al confiscarii acestora de catre diverse persoane cu orientari politice manifeste, nu poate avea decat consecinte extrem de grave asupra ideii de justitie, in intelesul ei fundamental.

Echitatea, dreptatea si adevarul ca scop sunt cele care trebuie sa defineasca magistratura.

(ii) Recent, am luat cunostinta si de imprejurarea ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, coordoneaza mai multe manifestari si actiuni publice , atat pe plan national, cat si european, erijandu-se intr-un ”asa-zis” reprezentant al judecatorilor din Romania, actiunile acestuia situandu-se, de cele mai multe ori, in sfera unor demersuri cu conotatii politice.

Am luat, astfel, act cu ingrijorare de ultimul demers pe care, cu multa usurinta, domnul judecator Cristi Vasilica Danilet il promoveaza in spatiul public, respectiv de a se deplasa impreuna cu o delegatie de 30 de magistrati la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans cu privire la situatia justitiei din Romania.

Solicitam public sa se ia act de faptul ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet nu reprezinta sistemul judiciar din Romania, nu reprezinta corpul profesional al judecatorilor si, prin toate luarile sale de pozitie, domnul judecator alege sa incalce prevederile legale prin care magistratilor le este interzis sa isi exprime opiniile politice.

Solicitam, pe aceasta cale, magistratilor implicati in acest demers sa analizeze cu maxima responsabilitate implicarea in astfel de actiuni si sa nu se transforme in negociatori cu institutiile politice ale Uniunii Europene, astfel de atributii revenind altor autoritati ale Statului roman.

In plus, numai Consiliul Superior al Magistraturii este abilitat de lege sa desfasoare actiuni de cooperare cu institutii ale sistemelor judiciare din alte state.

Solicitam domnului judecator Cristi Vasilica Danilet sa inceteze a-si aroga rolul de reprezentant al magistratilor din Romania si reamintim opiniei publice ca, in timpul exercitariii mandatului sau de reprezentant al judecatorilor din cadrul judecatoriilor, in organizarea fostului CSM, un numar impresionant de colegi judecatori au solicitat la acel moment revocarea domnului judecator din demnitatea publica pe care o ocupa si, chiar daca acest demers nu a avut finalitatea juridica urmarita, nu poate fi ignorat din punct de vedere al legitimitatii cu care vorbeste public domnul judecator Danilet Cristi Vasilica.

Intelegem sa ne delimitam ferm de toate aceste manifestari, atat cele initiate de domnul judecator Cristi Vasilica Danilet, cat si de orice forma de protest care risca sa se indeparteze de la rolul si locul pe care il ocupa judecatorul in societate si de la matca fireasca a modului de manifestare publica a magistratilor, solicitand de indata interventia Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la conduita si atitudinea domnului judecator Cristi Vasilica Danilet.

Pe cale de consecinta, solicitam:

– Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Judecatori sa ia act de ingrijorarea pe care ne-o manifestam fata de escaladarea fara precedent a manifestarilor publice din partea unor colegi judecatori, cu indepartarea actiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instantelorjudecatoresti;

– Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Judecatori sa adopte in regim de urgenta masuri de natura sa conduca la restabilirea autoritatii si prestigiului de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor, prin stoparea actiunilor ce exced rolului si statutului judecatorilor;

– Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Judecatori sa ia masuri pentru stoparea demersului initiat de domnul judecator Cristi Vasilica Danilet, respectiv de a se deplasa impreuna cu o delegatie de 30 de magistrati la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans;

-Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Judecatori sa adreseze o scrisoare institutionala catre organismele/institutiile Uniunii Europene relevante in sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistratilor si pentru exprimarea unei opinii institutionale asumate.

Prezentul Apel va fi tradus si transmis organismelor/institutiilor Uniunii Europene, precum si institutiilor sistemelor judiciare din alte state membre.

Lista semnatarilor:

Szep Otto Sandor – presedinte Tribunalul Arad

Flavius Bradin – vicepresedinte Tribunalul Arad

Teodora Tampea – presedinte Tribunalul Aloba

Mariana Varga – vicepresedinte, cu atributii de presedinte Tribunalul Arges

Ciprian Tita – presedinte Tribunalul Specializat Arges

Ioana Liliana Pocovnicu – presedinte Tribunalul Bacau

Carmen Domocos – presedinte Tribunalul Bihor

Liliana Elisabeta Preda – presedinte Tribunalul Bistrita-Nasaud

Ildiko Simionescu -vice presedinte Tribunalul Bistrita-Nasaud

Mihaela Ungureanu – presedinte Tribunalul Botosani

Ioana Petrovici – vice presedinte Tribunalul Botosani

Cristina Gabriela Ciolacu – vicepresedinte Tribunalul Brasov

Viorel Vasile – presedinte Tribunalul Braila

Adriana Nicolae – presedinte Tribunalul Buzau

Petru Juca – presedinte Tribunalul Caras-Severin

Cornelia Iordache – presedinte Tribunalul Calarasi

George Serban – vicepresedinte Tribunalul Calarasi

Viorel Gheorghe – presedinte Tribunalul Constanta

Dragos Popoiag – presedinte Tribunalul Dambovita

Robert George Florea – presedinte Tribunalul Galati

Adriana Pencea – presedinte Tribunalul Giurgiu

Gheorghe Radu – presedinte Tribunalul Gorj

Laura Sarcina – vicepresedinte Tribunalul Gorj

Mihaela Timisan – presedinte Tribunalul Hunedoara

Lorena Tarlion – presedinte Tribunalul Iasi

Loredana Geanina Antonescu – presedinte Tribunalul Ilfov

Norel Popescu – presedinte Tribunalul Mehedinti

Cosmin Sima – vicepresedinte Tribunalul Mehedinti

Crina Mihaela Letea – presedinte Tribunalul Prahova

Liliana Oprea – presedinte Tribunalul Olt

Ioana Hodis – presedinte Tribunalul Salaj

Nilda Preda Tarnoveanu – presedinte Tribunalul Satu Mare

Petrica Gudac – presedinte Tribunalul Teleorman

Adriana Stoicescu – presedinte Tribunalul Timis

Mugurel Adrian Gheorghita – presedinte Tribunalul Valcea

Daniela Matache – presedinte Tribunalul Vrancea

Dinu Jelea – vicepresedinte Tribunalul Vrancea

Madalina Elena Dardeci – presedinte sectia a VI a Civila Tribunalul Bucuresti

Adina Cornea – Tribunalul Bucuresti

Mai mult despre: Sandor Otto Szep

Comentarii: