NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

proteste-violente-in-kazahstan-tara-asiatica-arde.-zeci-de-demonstranti-au-fost-ucisi-(bilant-provizoriu)

Proteste violente în Kazahstan. Țara asiatică arde. Zeci de demonstranți au fost uciși (bilanț provizoriu)

Protestele din Kazahstan s-au intensificat în cursul zilei de joi. Violențele au cuprins Almatî, cel mai mare oraș din statul asiatic. Violențe dure de stradă au fost înregistrate și în capitala țării, Nur-Sultan. Până la această oră s-au înregistrat zeci de morți și mii de răniți. Bilanțul se modifică de la o oră la alta.

Autoritățile din fosta capitală a Kazahstanului au intervenit violent pentru înăbușirea revoltei, utilizând vehicule blindate. Au fost înregistrați morți și în rândul forțelor de ordine, fiind înregistrați 12 morți.

Autoritățile din Kazahstan au declarat în cursul zilei de miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul său. Protestele violente din Kazahstan au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de cele mai dure violențe din istoria sa.

Televiziunea de stat a raportat joi că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende toate instituțiile financiare. Internetul din țară este oprit. O reședință prezidențială și biroul primarului au fost incendiate. Pe străzi sunt numeroase mașini au fost arse. Joi după-amiază, aeroportul orașului, ocupat anterior de protestatari, se afla sub controlul armatei.

Îți recomandăm:

În timp ce Rusia devine un stat totalitar, România este în cea mai bună situație istorică din ultimii 500 de ani

Care este cauza protestelor din Kazahstan?Demonstrațiile au fost declanșate în regiunea de vest, bogată în petrol, Mangystau, când guvernul a ridicat prețul gazelor petroliere lichefiate (GPL) la începutul anului. Mulți kazahi și-au modicat mașinile pentru a funcționa cu GPL, datorită costului scăzut al acestuia. Kazahstanul, producător de petrol, a noua națiune ca mărime din lume, a atras investiții străine în valoare de miliarde de dolari. Kazahstan are una dintre cele mai prospere economii dintre statele foste soviectice. Kazahstan este și cea mai importantă economie din Asia Centrală.

În urma majorării prețurilor la GPL, care s-au dublat în urma ridicării plafoanelor, protestele s-au răspândit rapid în toată țara.

MangystauCorupția endemică, o altă cauză a protestelor din KazahstanExistă, de asemenea, probleme vechi care au aprins protestele, inclusiv furia față de corupția endemică a guvernului, inegalitatea veniturilor și dificultățile economice, care au fost toate exacerbate în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Human Rights Watch.

De exploatarea resurselor naturale ale țării a beneficiat doar o mică parte a societății, așa-zisa elită conducătoare. Mulți kazahi obișnuiți se simt ignorați. Amnesty International a declarat că protestele sunt „o consecință directă a represiunii pe scară largă de către autorități a drepturilor fundamentale ale omului”.

„De ani de zile, guvernul a persecutat necruțător disidența pașnică, lăsând poporul kazah într-o stare de agitație și disperare”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty pentru Europa de Est și Asia Centrală, într-un comunicat.

Imagine din Almatî / autobuz arsÎți recomandăm:Foreign Policy: Rusia nu va putea susține demografic un război

Cum a reacționat guvernul?Autoritățile au declarat stare de urgență la nivel național și restricții de circulație până pe 19 ianuarie, a informat presa locală. Au fost raportate întreruperi ale conexiunilor de internet la nivel național. Președintele Tokayev a declarat că personalul militar a fost activat.

Pentru a reduce tulburările sociale, Tokayev a ordonat guvernului să reducă prețul GPL la 50 tenge (0,11 dolari) pe litru „pentru a asigura stabilitatea în țară”.

El a spus că au fost implementate și o serie de măsuri menite să „stabilizeze situația socio-economică”, inclusiv reglementarea guvernamentală a prețurilor la combustibili pentru o perioadă de 180 de zile, un moratoriu privind creșterea tarifelor la utilități pentru populație pentru aceeași perioadă, și luarea în considerare a subvențiilor pentru chirie pentru „segmentele vulnerabile ale populației”.

Imagine din Almată, masină arzândPremierul Askar Mamin și guvernul kazah au demisionat, iar Tokayev a preluat controlul asupra Consiliului de Securitate al țării, înlocuindu-l pe fostul președinte Nursultan NazarbayevAceste concesii, însă, nu au reușit să oprească protestele. Tokayev a promis că va acționa „cât de dur posibil” pentru a opri tulburările. El i-a numit pe cei care ar fi luat cu asalt aeroportul „terorişti” şi i-a acuzat pe protestatari că subminează „sistemul de stat”, susţinând „mulţi dintre ei au primit pregătire militară în străinătate”.

Rusia trimite armata în urma solicitării președintelui Tokayev pentru a stinge protestele din KazahstanO alianță militară condusă de Rusia a răspuns apelului lui Tokayev pentru a stinge protestele. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, va trimite „forțe de menținere a păcii” în Kazahstan „pentru a stabiliza și normaliza situația”, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan.

Situația din Kazhstan este una volatilă și evoluează de la o oră la alta.

Dozens of people killed by security forces in Almaty, Kazakhstan after they tried to storm govt. buildings.

Gunfight on at many placespic.twitter.com/rygegsiYEt

— Enemy Slayer (@EnemySlayer24_7) January 6, 2022

Protestele din Kazahstan / Demonstrații masiveÎți recomandăm:Deutsche Welle: Ce poate face România în fața Rusiei

Invazia Ucrainei ar putea avea loc la începutul lui 2022, conform BILD. Rusia ar ajunge la granița cu România

Protestele din Kazahstan

Project-E

Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești