NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

situatia-din-kazahstan-se-agraveaza.-fortele-de-ordine-au-primit-ordin-sa-traga-in-demonstranti

Situația din Kazahstan se agravează. Forțele de ordine au primit ordin să tragă în demonstranți

Revoluție Kazahstan

Președintele Kazahstanului, Tokayev, a declarat vineri că a ordonat forțelor sale să tragă fără somație în demonstanți. Acesta i-a numit pe demonstranți bandiți și teroriști. Cu o zi înainte de declarațiile lui Tokayev, Rusia a trimis trupe pentru a înăbuși revoltele.

Forțele de securitate păreau să controleze străzile orașului principal, Almatî, vineri dimineață. De la începutul revoltelor zeci de oameni au fost uciși și clădiri publice au fost jefuite și incendiate. „Militanții nu și-au depus armele, continuă să comită crime sau se pregătesc să comită crime. Lupta împotriva lor trebuie dusă până la capăt. Cine nu se predă va fi distrus”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un mesaj televizat. „Am dat ordin agențiilor de aplicare a legii și armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”. Tokayev a acuzat protestatarii că ar fi terorişti instruiţi în străinătate. Violențele din Kazahstan sunt cele mai grave din ultimii 30 de ani.

Îți recomandăm:Cizma rusească intervine pentru a susține regimul din Kazahstan. Protestatarii nu se retrag

Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, a declarat că peste 70 de avioane zboară non-stop pentru a aduce trupe ruse în Kazahstan, iar acum ajută la controlul principalului aeroport din Almatî, recapturat joi de la protestatariProtestele au început ca răspuns la o creștere a prețului combustibilului s-au transformat într-o mișcare largă împotriva guvernului și fostului lider Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al oricărui stat fost sovietic.

El i-a predat președinția lui Tokayev în urmă cu trei ani, dar se crede că familia sa și-a păstrat puterea în Nur-Sultan, capitala special construită și care îi poartă numele.

Nursultan Nazarbayev, fostul președinte al Republicii KazahstanNumărul forțele armate din Almatî, capitala Kazahstanului, este impresionantMinisterul de Interne din Kazahstan a declarat că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați”, în timp ce 18 membri ai poliției și a gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor, cifre care păreau să nu fi fost actualizate de joi. Televiziunea de stat a raportat peste 3.700 de arestări.

Vineri dimineața, s-au auzit noi focuri de armă în apropierea pieței principale din Almatî, unde trupele au luptat cu protestatarii în ziua precedentă. Corespondenții Reuters au văzut transportoare personale blindate și trupe ocupând piața.

La câteva sute de metri distanță, un cadavru zăcea într-o mașină civilă grav avariată. Într-o altă parte a orașului, un magazin de muniții a fost jefuit.

Îți recomandăm:Proteste violente în Kazahstan. Țara asiatică arde. Zeci de demonstranți au fost uciși (bilanț provizoriu)

Protestele s-au răspândit la nivel naționalConexiunile de internet au fost întrerupte în cursul zilei de miercuri. Blocada informațională este cvasi-totală.

Desfăşurarea rapidă a trupelor rusești a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forţa pentru a-şi menţine influenţa în spațiul ex sovietic. Trupele au fost trimise sub umbrela Organizației Tratatului de Securitate Colectivă care cuprinde Rusia și cinci foști aliați sovietici. Forțele rusești numără aproximativ 2.500. Soldații ruși vor rămâne în Kazahstan pentru câteva zile sau săptămâni. O revoluție în Kazahstan este ultimul lucru pe care și-l poate dori Vladimir Putin.

Moscova „va susține Kazahstanul și va face ceea ce ar trebui să faca aliații”, a declarat ministrul adjunct de externe Alexander Grushko.

Îți recomandăm:Foreign Policy: Rusia nu va putea susține demografic un război

Revoluție Kazahstan

Project-E

Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești