NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

iranul-anunta-viteaz-ca-a-„sanctionat”-51-de-oficiali-sua.-teheranul-le-confisca-bunurile-pe-care-nu-le-au-in-iran

Iranul anunta viteaz ca a „sanctionat” 51 de oficiali SUA. Teheranul le confisca bunurile pe care nu le au in Iran

Iranul a sanctionat 51 de americani pentru implicarea lor in atacul cu drona din 3 ianuarie 2020 de langa aeroportul international din Capitala Irakului, Bagdad, in care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani si insotitorii sai, a informat sambata Ministerul de Externe iranian, transmit EFE si Reuters, citate de Agerpres.

Printre cei sanctionati – ale caror nume sunt publicate sambata intr-un comunicat de MAE iranian – se regasesc seful Statului Major Comun al Fortelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, fostul consilier pe probleme de securitate nationala al SUA, Robert Charles O’Brien Jr, subsecretarul adjunct pentru securitate nationala al SUA, Matthew F. Pottinger, si seful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Kenneth McKenzie. Pe lista cu cei 51 de americani sanctionati se mai afla fondatorul companiei militare private Blackwater, Erik Dean Prince, si fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley.

Comunicatul MAE iranian mentioneaza ca cei sanctionati au participat la luarea deciziilor, planificarea, organizarea, finantarea, sprijinirea, conducerea sau implementarea actului terorist impotriva lui Soleimani sau, „prin sprijinirea acestei crime atroce, au promovat terorismul care este o amenintare pentru pacea si securitatea internationala”.

In intervalul octombrie 2020 – ianuarie 2021, Iranul a sanctionat mai multi reprezentanti americani pentru atentatul impotriva lui Soleimani, inclusiv pe Donald Trump, care era la acea vreme presedintele SUA, pe secretarul sau de stat Mike Pompeo si pe fostul secretar al apararii, Mark Esper.

La fel ca in cazul sanctiunilor anterioare, noile sanctiuni permit confiscarea bunurilor din Iran ale acestor persoane, potrivit comunicatului de sambata al MAE iranian.

Mai mult despre: iran statele unite

Comentarii: