NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

nursultan-nazarbaev,-considerat-„parintele”-kazahstanului,-cere-sustinerea-actualului-presedinte-si-da-asigurari-ca-este-in-tara

Nursultan Nazarbaev, considerat „părintele” Kazahstanului, cere susținerea actualului președinte și dă asigurări că este în țară

Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, considerat „părintele” independenței și conducătorul din umbră, dă asigurări că se află în țară și cere susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Iomart Tokaev, deși, oficial, a fost îndepărtat de acesta dintr-o structură de conducere, puternicul Consiliu de Securitate, la câteva zile după ce protestele violente au cuprins republica central-asiatică.

În ultimele zile circulau zvonuri potrivit cărora Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a luat calea exilului împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, din motive de securitate, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

„Elbașî (.r. – părintele naţiunii) se află la Nur-Sultan (capitala kazahă). Poartă diverse consultări şi se află în contact direct cu preşedintele”, a declarat Aidos Ukibai, purtător de cuvânt al fostului şef de stat, citat de agenţia de presă rusă Interfax. Potrivit acestuia, Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019, a purtat în ultimele zile mai multe convorbiri telefonice cu lideri ai ţărilor „prietene”.

„Elbașî îi sună pe toţi să strângă rândurile în jurul preşedintelui Kazahstanului pentru a depăşi provocările actuale şi a garanta integritatea ţării noastre”, a declarat Ukibai.

După ce a demisionat din funcţia de şef al statului, Nazarbaev a condus Consiliul de Securitate, funcţie la care a renunţat la 5 ianuarie, odată cu izbucnirea actualelor proteste. Printre sloganurile strigate în aceste zile de manifestanţi figurează şi formula deja tradiţională „Shal, ket!” (Cară-te, moşule! – n.r).

Rudele sale, care au strâns o avere uriaşă în interiorul şi în afara ţării, au acuzat forţele de securitate că au pus la cale o lovitură de stat, scrie EFE, care aminteşte că fostul şef al Comitetului de Securitate Naţională (CSN), Karim Masimov, a fost arestat pentru înaltă trădare.

Fostul consilier prezidenţial Ermuhamet Ertisbaev l-a acuzat pe Masimov că a ascuns ani la rând existenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele proteste antiguvernamentale. „Este o îngrozitoare crimă de stat”, a spus Ertisbaev.

Editor : Luana Pavaluca