NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

putin-promite-solemn-ca-va-retrage-trupele-rusiei-din-kazahstan:-„vor-ramane-o-perioada-limitata.-moscova-nu-va-tolera-revolutiile-colorate-in-fosta-urss”

Putin promite solemn ca va retrage trupele Rusiei din Kazahstan: „Vor ramane o perioada limitata. Moscova nu va tolera revolutiile colorate in fosta URSS”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni ca fortele tarii sale si ale tarilor aliate trimise in Kazahstan pentru a sprijini puterea kazaha, vizata – potrivit lui – de „terorismul international” se vor retrage din aceasta tara din Asia Centrala de indata ce isi vor fi incheiat misiunea, avertizand totodata ca aceasta alianta militara din cadrul CSI, condusa de Rusia, nu va permite ca guvernele tarilor membre sa fie rasturnate de la putere prin „revolutii colorate”, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Odata ce contingentul isi va fi indeplinit functiile, el se va retrage de pe teritoriul Kazahstanului”, a indicat Putin in cadrul unei reuniuni in format de videoconferinta cu sefii statelor membre ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), care grupeaza Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan.

„Un contingent al Fortelor colective de mentinere a pacii ale OTSC a fost trimis in Kazahstan si, vreau sa subliniez, pentru o perioada limitata de timp, pentru atat cat va considera necesar presedintele kazah”, a afirmat seful statului rus, subliniind ca trupele trimise de OTSC au impiedicat grupuri armate sa submineze baza puterii in Kazahstan.

Inaintea sa, presedintele kazah Kasim-Jomart Takaev a asigurat ca retragerea lor va avea loc „in curand”.

Circa 2.030 de militari din cadrul Fortei colective de mentinere a pacii a OTSC au fost desfasurati saptamana trecuta la solicitarea presedintelui kazah pe fondul revoltelor violente ce au cuprins tara, potrivit AFP.

Kazahstanul, a spus Putin, a fost victima „unei agresiuni a terorismului international”, afirmand totodata ca aceste „bande de barbati inarmati” aveau „clar experienta de lupta” si au fost formati in „centre din strainatate”.

In opinia sa, a existat o amenintare la adresa statalitatii Kazahstanului, care a aparut nu din cauza protestelor spontane care au inceput din cauza cresterii pretului la carburant, ci pentru ca de aceasta situatie au profitat „forte interne si externe distructive”.

In acest context, presedintele rus a avertizat ca Moscova nu va tolera „revolutiile colorate” in fosta URSS, o formula recurenta pentru a denumi revoltele care, potrivit Kremlinului, ar fi orchestrate de catre Occident in tarile din fosta Uniune Sovietica in anii 2000.

„Bineinteles, aceasta nu este nici prima si nici ultima tentativa de ingerinta in afacerile interne ale tarilor noastre (venita) din afara”, a spus presedintele rus. „Nu vom lasa ca situatia sa ne fie tulburata acasa si nu vom permite ca scenariile unor asa-zise revolutii colorate sa aiba loc”, a mai avertizat Putin.

Seful statului rus a facut aceste comentarii dupa ce inaintea sa vorbise presedintele kazah, Kasim-Jomart Tokaev, al carui curaj el l-a laudat. Liderul kazah a spus ca ordinea a fost restabilita, dar ca vanatoarea de „teroristi” continua.

Mai mult despre: rusia kazahstan, vladimir putin

Comentarii: