NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

o-manastire-din-alba-a-primit-2-facturi-de-100000-lei-la-gaz.-seful-anpc:-furnizorul-spune-ca-a-gresit,-ca-nu-a-avut-soft-ul-pregatit

O mânăstire din Alba a primit 2 facturi de 100.000 lei la gaz. Șeful ANPC: Furnizorul spune că a greșit, că nu a avut soft-ul pregătit

Mânăstirea Dumbrava din județul Alba, care a primit două facturi umflate la gaz, cu un total de 100.000 de lei, nu va trebui să plătească sumele uriașe, acestea urmând să fie recalculate de furnizor. Invitat la Jurnalul de Seară, de la Digi24, președintele ANPC, Mihai Culeafă, spune că scuza furnizorului respectiv a fost că „nu a avut soft-ul pus la punct”. 

Cosmin Prelipceanu: Mânăstirea Dumbrava, din județul Alba, a primit două facturi de gaz, în total 100.000 de lei. Pur și simplu nu mai pot funcționa, ar trebui să închidă. Ce ați constatat la Mânăstirea Dumbrava?

Președintele ANPC, Mihai Culeafă: Într-adevăr, am luat legătura personal cu părintele Vasile Crișan de la Mânăstirea Dumbrava din Alba, unde avem o situație deosebită – a primit două facturi de gaz în valoare totală de 100.000 de lei. Am discutat cu colegii mei comisari, au mers acolo în control și, într-adevăr, operatorul, respectiv furnizorul de gaze a recunoscut că a greșit și și-a asumat că va face storno pentru acele facturi și le va calcula. Sperăm noi că vor veni cu o scădere substanțială.

Cosmin Prelipceanu: Au și explicat care e greșeala? Au încercat și ei, ce s-a întâmplat acolo?

Președintele ANPC, Mihai Culeafă: Au spus că nu au fost pregătiți, că nu au avut soft-ul pus la punct, și așa mai departe.

Cosmin Prelipceanu: Dacă n-ar fi fost colegii dumneavoastră, dacă n-ar fi fost inspectorii ANPC, ar fi făcut ceva?

Președintele ANPC, Mihai Culeafă: Probabil că nu.

Cosmin Prelipceanu: Cum vi se pare asta?

Președintele ANPC, Mihai Culeafă: Noi suntem în slujba consumatorilor în această perioadă dificilă, suntem alături de ei, luptăm cu aceste facturi enorme. 

Cosmin Prelipceanu: Dați-ne numele celor două care n-au respectat legea.

Președintele ANPC, Mihai Culeafă: Suntem în continuare în acțiune de control, nu s-a încheiat controlul, motiv pentru care nu vă pot da date preliminare.

Pe de altă parte, pot să vă dau un alt exemplu, al unui operator din Bihor. În urmă cu trei săptămâni, am fost sesizați de către ministrul Energiei cu o speță în localitatea Sântandrei, unde, la fel, nu au fost respectate normele și prevederile legale din legea 259, e vorba de furnizorul de gaz GazVest, care a fost sancționat cu suma de 50.000 de lei.

Am dat ordin de încetare a practicii comerciale incorecte. Adică acolo unde au fost emise facturile fără plafonare sau compensare, ele se vor recalcula în baza legii.

Editor : Adrian Dumitru