NewsAgent Romania

STIRI VERIFICATE

croatia-a-pierdut-aproape-10%-dintre-locuitori-in-ultimii-zece-ani.-„este-un-dezastru-incredibil”

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitori în ultimii zece ani. „Este un dezastru incredibil”

Populația Croaţiei s-a redus cu aproape 10% în ultimii zece ani, potrivit rezultatelor definitive ale celui mai recent recensământ publicat vineri în această ţară din Balcani şi calificate drept “dezastru” de către experţi.

Croaţia numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Naţional de Statistică al acestei ţări.

“Este un dezastru incredibil pentru Croaţia”, a declarat demograful Stjepan Sterc la postul de televiziune N1.

Regiunile din centrul şi din estul Croaţiei, deja lovite dur de războiul pentru independenţă din anii 1990, sunt cele mai afectate de declinul demografic.

Croaţia suferă de multă vreme de un exod al populaţiei sale, din cauza unei economii lente, a corupţiei şi a lipsei de perspective pentru tineri. Emigraţia a fost de asemenea favorizată de intrarea Croaţiei în UE, în 2013, scrie Agerpres. Mai mult de 250.000 de croaţi au plecat de atunci să trăiască în alte ţări membre, în special în Germania, Austria şi Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit proiecţiilor ONU, Croaţia nu va avea mai mult de 2,5 milioane de locuitori până la sfârşitul secolului.

În decembrie, guvernul croat a anunţat prime de până la 26.000 de euro pentru a incita expatriaţii care locuiesc în alte ţări ale UE să se întoarcă în Croaţia.

Editor : A.P.