Problema neprevăzută a Israelului în Maroc, după normalizarea relaţiilor: nimeni nu vrea să-i închirieze o locuinţă diplomatului israelian

5

David Govrin a fost numit în fruntea legaţiei israeliene în Maroc în luna ianuarie, după ce Rabatul şi-a normalizat relaţiile cu Israelul spre sfârşitul anului trecut.

Conform presei din Maroc şi din Israel, oamenii din capitala Rabat au refuzat să-i închirieze spaţii emisarului israelian şi echipei sale.

„Agenţia plătită să-i găsească o locuinţă lui Govrin a reuşit să identifice un apartament într-un cartier rezidenţial din Rabat, iar Govrin a fost de acord şi a crezut că apartamentul are toate măsurile de securitate necesare. Cu toate acestea, proprietarii au refuzat imediat şi fără drept de apel să închirieze proprietatea diplomatului israelian după ce au aflat cine este”, scrie presa locală din Maroc, citată de Al Jazeera

Surse citate de ziar spun că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte zone rezidenţiale din Rabat.

Anunţul normalizării relaţiilor cu Israelul a născut o adevărată revoltă în Maroc, mai multe proteste împotriva deciziei fiind organizate în decembrie. Problema a rămas în fundal o perioadă, dar după izbucnirea recentului conflict din Gaza, Marocul a văzut o nouă serie de proteste de amploare împotriva Israelului şi a deciziei de normalizare a relaţiilor.

În schimbul semnării acordului de normalizare a relaţiilor, administraţia lui Donald Trump a fost de acord să recunoască dreptul Marocului asupra regiunii disputate Sahara Occidentală. Înainte de valul de acorduri semnate anul trecut de Israel cu mai multe state arabe (EAU, Bahrain, Sudan, Maroc), doar Egiptul şi Iordania semnaseră tratate e pace cu Israelul în 1979 şi 1994.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments are closed.