Primăriile din jurul Capitalei nu stârpesc țânțarii, așa că roiuri întregi vin spre oraș. Autoritățile sunt optimiste: insectele pișcă, dar nu ne îmbolnăvesc

4

În vreme ce Primăria Capitalei încearcă să stârpescă țânțarii care i-au adus deja pe oameni la disperare, administrațiile din jurul orașului nici măcar nu s-au apucat de treabă.

Iar asta contribuie la înmulțirea insectelor supărătoate și în București.

Avem mai mulți țânțari în București, comparativ cu verile trecute, în primul rând din cauză că, în acest an, stârpirea lor a început cu foarte mare întârziere.

În mod normal, Compania Municipală Eco Igienizare SA trebuia să stropească încă din martie împotriva insectelor.

Dar n-a făcut, din mai multe motive. Pe de o parte, Consiliul General a aprobat cu foarte mare întârziere – abia la începutul luii mai – Planul Unitar de Acțiune (PUA) în baza căruia se fac tratamentele de dezisecție, dezinfecție și deratizare.

În plus, din cauză că avea conturile blocate, Primăria Capitalei nu avea cum să plătească, în cursul primăverii, stârpirea țânțarilor.

CM Eco Igienizare – unica firmă cu care PMB poate lucra pentru dezinsecție, dezinfecție și deratizare (în baza delegării de servicii publice) – e în insolvență și a fost la un pas de colaps.

În cele din urmă, însă, aplicarea de tratamente împotriva țânțarilor a început în iunie. Iar până la jumătatea lui octombrie ar urma să se stropească de 14 ori, în întreg Bucureștiul.

Administratorul special al Eco Igienizare, Bogdan Pascu, ne-a spus că tratamentele împotriva țânțarilor se aplică cu următoarea frecvență: 2 în luna iunie, 3 în iulie, 3 în august, 3 în septembrie și 2 în octombrie.

Momentan, e în curs al 5-lea tratament.

În paralel se desfășoară a doua larvicidare, adică distrugerea larvelor de țânțari de pe marginea lacurilor din oraș.

Bogdan Pascu a precizat, însă, pentru Spotmedia.ro, că în mai multe localități din vecinătatea Bucureștiului nu se aplică tratamente împotriva țânțarilor. Iar insectele respective – după ce se înmulțesc în voie – migrează și în București.

  • Ne vin ţânţarii din Ilfov! De ce nu scăpăm de ei, deși Primăria Capitalei se laudă că îi stârpește

Pentru mai multe detalii, Spotmedia.ro a solicitat informații de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deratizare, Dezinsecție Dezinfecție Bucreștei (ADIDDDB).

Din această asocieție fac parte, pe lângă București, comunele Chiajna și Snagov.

ADIDDDB ne-a comunicat că, până la acest moment, Chiajna și Snagov nici măcar nu și-au aprobat planurile de tratamente împotriva insectelor și șobolanilor.

Iar în aceste condiții, deși are capacitatea să intervină, potrivit legii, CM Eco Igienizare nu poate aplica tratamentele împotriva țânțarilor, în lipsa planului.

Administratorul special al CM Eco Igienzare, Bogdan Pascu, a declarat pentru Spotmedia.ro că a inițiat o discuție și cu CJ Ilfov privind dezinsecția.

”Dumnealor sunt cei care ar putea să aducă la masă primăriile din județ. Ceea ce ne dorim este să ne coordonăm.

Nu ne-am propus să aplice CM Eco Igienizare tratamente în toate localitățile din Ilfov. Ci doar ca și administrațiile respective să înceapă tratamentele, ca să fie și ale noastre mai eficiente, în București”, a mai spus Bogdan Pascu.

Până la acest moment, reprezentanții primăriilor din Ilfov nu s-au întâlnit pentru a discuta despre problema țânțarilor. Așa că ar fi foarte greu de spus cine și cât a stropit pentru a stârpi insectele.

Dacă avem mai puțini țânțari, de ce abia mai putem ieși din casă?

ADIDDB a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că din datele sale, în București, sunt din ce în ce mai puțini țânțari. Și că până acum nu s-a constatat că insectele i-au îmbolnăvit pe bucureșteni.

”În prezent, în Capitală s-a finalizat al patrulea tratament pentru combaterea țânțarilor adulți, precum și un tratament complet de larvicidare a malurilor de lac.

Activitatea de combatare a acestor vectori este periodic verificată de către ADIDDDB, la nivelul Bucureștiului existând puncte de monitorizare a prezenței țânțarilor.

Din raportările pe care le deținem, cât și din comunicările cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSMB), cu Institutul Cantacuzino, cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu Garda de Mediu, tratamentele efectuate au avut un randament ridicat, prezența țânțarilor adulți fiind în scădere, nicidecum în creștere.

Nu există, până la acest moment, raportări privind prezența virusului West Nile în București.

Nu există, conform raportărilor zilnice ale dispeceratului CMEIB, cel al PMB sau din sesizările primite direct de ADIDDDB, o creștere a reclamațiilor privind prezența țânțarilor, ci dimpotrivă, o scădere a numărului reclamațiilor față de începutul lunii iunie 2021”, se arată într-un răspuns formulat de ADIDDDB la solicitarea Spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, deși bucureștenii din mai multe zone ale orașului reclamă că abia mai pot să se odihnească pe o bancă sau să iasă la o plimbare în parc, după lăsarea întunericului, statistic stăm bine, iar ADIDDDB susține că numărul insectelor e în scădere.

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile.

Citește și:

  • Trafic de coșmar în Capitală, din cauza ceremoniei MApN pentru retragerea din Afganistan (Foto&Video)

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!

Comments are closed.